Dr. Jacob's Szafran Sargol 1g
  • Dr. Jacob's Szafran Sargol 1g

Dr. Jacob's Szafran Sargol 1g

29,00 zł
Brutto

Właściwości szafranu zostały docenione przez współczesną medycynę i farmację, zwłaszcza w krajach Azji Mniejszej, gdzie stosowanie tej rośliny jako leku ma swoją wielowiekową tradycję. 

Ilość
W magazynie

Szafran

to nic innego jak suszone pręciki kwiatu Crocus Sativus (gatunek krokusa). Każdy kwiat ma tylko 3 pręciki, które są zbierane o świcie a następnie delikatnie suszone. Szafran jest uprawiany od Morza Śródziemnego po Kaszmir. Jego wysoki koszt jest spowodowany koniecznością ręcznego zbioru dużych ilości niewielkich słupków kwiatowych, co nie jest proste ze względu na krótki okres kwitnienia tych kwiatów. Po zebraniu pręciki krokusa muszą być poddane natychmiastowemu procesowi delikatnego suszenia, aby uchronić je przed rozkładem i pleśnią.

Zbiór naszego szafranu Sargol odbywa się ręcznie na czystych ekologicznie terenach Iranu. Wybierane są tylko najdojrzalsze kwiaty, które wyróżnia wysoka zawartość olejków eterycznych i antyoksydantów.

 


Głównym związkiem zawartym w szafranie jest karotenoid krocyna, stanowiąca od 6 do 16 % suchej masy. Nadaje ona szafranowi intensywny kolor i mówi o tym, ile zawartych jest w nim silnych antyoksydantów (zwalczają one wolne rodniki odpowiedzialne za uszkadzanie komórek i przyspieszanie ich procesów starzenia).

Innymi związkami są olejki eteryczne: pikrokrocyna i safranal, które stanowią 2% składu. W niewielkich ilościach obecne są w nim również: likopen, karoten i zeaksantyna.



Najwyższa jakość Szafranu Dr. Jacob's

Z powodu wysokich kosztów produkcji szafran jest bardzo często zastępowany lub mieszany z kurkumą i krokoszem. Mimo podobieństw w barwie, smak obu tych przypraw zdecydowanie różni się od oryginału. Dr. Jacob's oferuje szafran najwyższej jakości.

Dobrej jakości szafran powinien charakteryzować się:

zdecydowanym kolorem – od głębokiego pomarańczu po bordowy (rubinowy),
silnym aromatem,
charakterystycznym, lekko ostrym i lekko gorzkawym smakiem,

Jakość szafranu można sprawdzić poprzez:

wrzucenie go do ciepłego mleka lub wody – wysokiej jakości szafran będzie uwalniał barwnik stopniowo, przez kilka minut, a nie natychmiast,
prawdziwy szafran ma nitki o różnym natężeniu barwy – nie są one w jednolitym kolorze,
znamiona naturalnego szafranu bywają połączone ze sobą – tak jak na słupku kwiatowym. Właściwości szafranu zostały docenione przez współczesną medycynę i farmację, zwłaszcza w krajach Azji Mniejszej, gdzie stosowanie tej rośliny jako leku ma swoją wielowiekową tradycję. Od wieków wierzono, że szafran wspomaga układ trawienny, działa uspokajająco, przeciwgorączkowo, napotnie i uspokajająco. Wzmacnia kobiece narządy płciowe i reguluje cykl menstruacyjny.

Ocena możliwości jego stosowania w terapii wymaga jeszcze wielu badań, ale prowadzone obecnie badania naukowe potwierdzają, że zastosowanie lecznicze szafranu sprzed lat ma swoje uzasadnienie.
Sposób użycia:

szafran, jako przyprawa, jest bardzo ceniony w kuchni europejskiej, azjatyckiej i północno-afrykańskiej. Poza aromatem nadaje szlachetny kolor i dlatego jest używany np. do produkcji sera, wyrobów cukierniczych, alkoholi. Znakomicie komponuje się ze słodyczami, potrawami  mlecznymi oraz potrawami z ryżu. Świetnie nadaje się jako dodatek do kawy, czekolady, ciast. Przepisy na dania i napoje z szafranem można znaleźć w internecie.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym miejscu z dala od promieni słonecznych.