

Aspecton Junior to syrop na kaszel, wskazany do stosowania przy zapaleniu śluzówki jamy ustnej i gardła oraz przy suchym kaszlu.
Składniki porostu islandzkiego (Lichen islandicus) tworzą na śluzówce jamy ustnej i gardła ochronną powłokę. Uszkodzona i podrażniona śluzówka jest w ten sposób chroniona przed zewnętrznymi bodźcami, co zapobiega powstawaniu odruchu kaszlu.
Swoje działanie łagodzące wyciąg z porostu islandzkiego zawdzięcza dużej zawartości substancji śluzowych. Zapobiegają one wysychaniu śluzówki dzięki wiązaniu wody na jej powierzchni.
Syrop Aspecton Junior łagodzący kaszel jest bardzo dobrze tolerowanym preparatem. Nie są znane żadne interakcje, w tym z innymi lekami na przeziębienie i antybiotykami.
Nie zawiera alkoholu, laktozy, glutenu ani cukru. Ma miodowy smak.
Dzieci od 11 do 16 roku życia: 3-4 razy na dobę po 10 ml.
Dzieci od 5 do 10 roku życia: 2 razy na dobę po 10 ml.
Dzieci od 2 do 4 roku życia: 1-2 razy na dobę po 5 ml.
Do opakowania jest dołączona strzykawka umożliwiająca dokładne dozowanie.
Okres trwałości po otwarciu: 6 miesięcy.
Można stosować u dzieci od 2 roku życia.
Nie należy stosować syropu Aspecton Junior w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu. Syrop zawiera roztwór malitolu. Jeżeli wiadomo o braku tolerancji na określone cukry, należy przed użyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
10 ml syropu zawiera 3,43 g malitolu, co odpowiada k.0,29 jednostki chlebowej. Należy to uwzględnić wobec pacjentów znajdujących się na diecie cukrzycowej. Ze względu na brak badań w czasie ciąży oraz w okresie karmienia piersią można zastosować po konsultacji z lekarzem.
Hydroksystearynian makrogolu może wywoływać roztrój żołądka i biegunkę.
100 ml płynu zawiera 11,12 g płynnego wyciągu z porostu islandzkiego (1:1).
Pozostałe składniki: sorbian potasu, roztwór malitolu, kwas cytrynowy bezwodny, hydroksyetyloceluloza, hydroksystearynian makrogologlicerolu, glikol propylenowy, sukraloza, aromat miodowy, woda oczyszczona.
Produkt nie zawiera: cukru, alkoholu, sztucznych barwników, konserwantów, laktozy.