Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym proszek 700g
  • Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym proszek 700g

Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym proszek 700g

101,00 zł
Brutto

Nutramil complex® Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®)

Ilość
W magazynie

Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym

  • Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
  • To wysokoenergetyczna, wysokobiałkowa i bezresztkowa dieta przeznaczona dla osób z ryzykiem powstania lub objawami niedożywienia. Polecana pacjentom onkologicznym o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko.
  • Jest to kompozycja niezbędnych składników odżywczych oraz witamin, mikro- i makroelementów.

Nie zawiera glutenu. Klinicznie wolny od laktozy.

Skład

maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C, substancja słodząca – sacharyny, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.

Informacja żywieniowa 1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona
w 150 ml wody (200 ml płynu)
100 g
Wartość energetyczna 1254 kJ/ 300 kcal 1791 kJ/ 429 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT)
10,7 g
4,8 g
4,0 g
15,3 g
6,9 g
5,7 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza
32,2 g
3,9 g
<0,058 g
46 g
5,6 g
<0,08 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 18,8 g 26,9 g
Sól 0,43 g 0,6 g
Witamina A (mg RE) 160 μg 229 μg
Witamina D 5 μg 7,1 μg
Witamina E (mg α-TE) 4 mg 5,7 mg
Witamina K 15 μg 21,4 μg
Witamina C 16 mg 23 mg
Witamina B1 0,22 mg 0,3 mg
Witamina B2 0,28 mg 0,4 mg
Niacyna (mg NE) 3,2 mg 4,6 mg
Witamina B6 0,28 mg 0,4 mg
Kwas foliowy 40 μg 57,1 μg
Witamina B12 0,5 μg 0,71 μg
Biotyna 10 μg 14,3 μg
Kwas pantotenowy 1,2 mg 1,7 mg
Sód 170 mg 243 mg
Potas 349 mg 499 mg
Chlorki 160 mg 229 mg
Wapń 360 mg 514 mg
Fosfor 140 mg 200 mg
Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg 64,3 mg
Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg 2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg 2,9 mg
Miedź 200 μg 286 μg
Mangan 0,4 mg 0,57 mg
Molibden 10,5 μg 15 μg
Selen 22 μg 31,4 μg
Chrom 8 μg 11,4 μg
Jod 30 μg 42,9 μg
Osmolarność 290 mOsm/l

Zawiera cukry i substancje słodzące.

Masa netto

700 g

Właściwości składników

Nutramil Complex Protein

  • to dobry produkt na uzupełnienie codziennej diety;
  • zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka: izolat białka serwatki, kazeinian wapnia i koncentrat białka serwatki;
  • źródłem węglowodanów są maltodekstryny kukurydziane;
  • źródło tłuszczów stanowią oleje roślinne, które dostarczają długołańcuchowych trójglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), będących łatwo dostępnym źródłem energii dla osób niedożywionych i wyniszczonych;
  • nie zawiera błonnika pokarmowego, co jest szczególnie istotne dla osób z chorobami w obrębie jelit.

Zalecane dzienne spożycie

Jako uzupełnienie diety: 1-3 saszetek na dobę (300-900 kcal)

  • W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
  • Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Przeznaczenie

Nutramil Complex Protein jest dedykowany do postępowania dietetycznego w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko:

  • w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami
  • w czasie rekonwalescencji;
  • w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
  • w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
  • w chorobach krótkotrwałych o ciężkim przebiegu, np. grypa, przeziębienie z wysoką gorączką;
  • w stanach po udarach i urazach, okresach przed- i pooperacyjnych;
  • w chorobach zapalnych jelit, zespole jelita drażliwego
  • w resekcji częściowej jelit lub żołądka; 
  • diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy.

Opis

Typ opakowania
saszetka
Smak
neutralny

Zobacz także