Diarof kapsułki 10 kaps.
Diarof zawiera w swoim składzie drożdże Saccharomyces boulardii, nukleotydy oraz inulinę. Jest produktem wspierającym utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej w celu poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego oraz odpornościowego.
Diarof kapsułki, 10 szt.
- Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
- Wspiera utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej w celu poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego oraz odpornościowego. Przeznaczony dla dorosłych i dzieci powyżej 3. roku życia, do postępowania dietetycznego w przypadkach biegunki (infekcyjnej, podróżnych, poantybiotykowej) oraz w celu zapobiegania zakażeniom Clostridium difficile.
Skład
Saccharomyces boulardii DBVPG 6763 (BIOOTIC™), składnik otoczki kapsułki: żelatyna, nukleotydy z Saccharomyces cerevisiae (kwas guanozyno-5'-fosforowy, kwas adenozyno-5'-fosforowy, kwas urydyno-5'-fosforowy, kwas cytydyno-5'-monofosforowy), inulina, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu, barwnik otoczki kapsułki: dwutlenek tytanu.
Wartość odżywcza | 100 g | 1 kapsułka | 2 kapsułki |
Wartość energrtyczna | 1400 kJ (330 kcal) | 7 kJ (2 kcal) | 14 kJ (4 kcal) |
Tłuszcz, w tym: | 6,68 g | 33 mg | 66 mg |
- Kwasy tłuszczowe nasycone | 2,67 g | 13 mg | 26 mg |
Węglowodany, w tym: | 16,6 g | 82 mg | 164 mg |
- Cukry | 15,2 g | 75 mg | 150 mg |
Białko | 40,6 g | 201 mg | 402 mg |
Sól | 3 g | 15 mg | 30 mg |
Saccharomyces boulardii DBVPG 6763 (BIOOTIC™) |
50,4 g | 250 mg (5 x 109 CFU*) | 500 mg (1 x 1010 CFU*) |
Nukleotydy, w tym: | 10,1 g | 50 mg | 100 mg |
- kwas cytydyno-5-monofosforowy | 0,92 g | 4,55 mg | 9,1 mg |
- kwas adenozyno-5'-fosforowy | 1,78 g | 8,81 mg | 17,62 mg |
- kwas guanozyno-5-fosforowy | 1,87 g | 9,29 mg | 18,58 mg |
- kwas urydyno-5-fosforowy | 1,51 g | 7,47 mg | 14,94 mg |
Inulina | 11 g | 54,7 mg | 109,4 mg |
*CFU - Colony Forming Unit (jednostka tworząca kolonię).
Masa netto
4,96 g
Właściwości
Diarof zawiera w swoim składzie drożdże Saccharomyces boulardii, nukleotydy oraz inulinę. Jest produktem wspierającym utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej w celu poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego oraz odpornościowego.
- Saccharomyces boulardii poprzez tymczasową kolonizację jelita grubego wpływa na równowagę mikroflory przewodu pokarmowego i wspiera jego prawidłowe funkcjonowanie.
- Nukleotydy uczestniczą niemal we wszystkich procesach życiowych zachodzących w organizmie (m.in. w układzie pokarmowym i odpornościowym) oraz biorą udział w odbudowie i tworzeniu się nowych komórek. Ponadto przyczyniają się do regulowania składu mikroflory jelit i tym samym wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego.
- Inulina jest naturalnym prebiotykiem stymulującym wzrost korzystnej mikroflory jelit.
Przeznaczenie
Diarof przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w przypadkach:
- biegunki infekcyjnej,
- biegunki podróżnych, związanej m.in. ze zmianą strefy klimatycznej,
- biegunki poantybiotykowej,
- zapobiegania zakażeniom Clostridium difficile.
Sposób użycia
- Stosować 1-2 kapsułki dziennie.
- W przypadku problemów z połknięciem kapsułkę można otworzyć, a jej zawartość dodać do niewielkiej ilości spożywanego pokarmu.
- Nie dodawać do gorących płynów/pokarmów.
- Przygotować bezpośrednio przed spożyciem.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu.
- U osób ze znacznie zmniejszoną odpornością organizmu oraz z zaburzonym metabolizmem puryn przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- W przypadku wystąpienia działań niepożądanych, niezwłocznie przerwać stosowanie i skonsultować się z lekarzem.
- Produkt jest niekompletnym środkiem spożywczym.
- Preparat nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
- Produkt może być stosowany u dzieci powyżej 3. roku życia i osób dorosłych.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
- Nie zamrażać.
- Chronić przed światłem i bezpośrednim działaniem słońca.
- Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Zobacz także