Immuven proszek o smaku kawowym 780g
  • Immuven proszek o smaku kawowym 780g

Immuven proszek o smaku kawowym 780g

88,90 zł
Brutto

IMMUVENTM to żywność kompletna pod względem odżywczym o składzie dostosowanym do stanu lub ryzyka niedożywienia oraz okresów okołooperacyjnych: przed zabiegami i po urazach, która w przypadku stosowania zgodnie z instrukcjami producenta może stanowić wyłączne źródło pożywienia dla osób, dla których jest przeznaczona.

Ilość
W magazynie

IMMUVENTM to żywność kompletna pod względem odżywczym o składzie dostosowanym do stanu lub ryzyka niedożywienia oraz okresów okołooperacyjnych: przed zabiegami i po urazach, która w przypadku stosowania zgodnie z instrukcjami producenta może stanowić wyłączne źródło pożywienia dla osób, dla których jest przeznaczona. Zawiera kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów, a także kwasy omega-3, L-argininę i beta-1,3/1,6 glukan. Może stanowić zarówno całkowite zastąpienie diety jak i jej uzupełnienie.

 

Immuven™  zawiera składniki wspierające układ immunologiczny, takie jak kwasy omega-3, L-arginina oraz beta-1,3/1,6 glukan.

Reakcją organizmu na uraz lub zabieg chirurgiczny może być nadmierna odpowiedź zapalna (2). Kwasy z grupy omega-3 są obecne w procesach wzrostu i różnicowania komórek, wpływają na procesy immunologiczne, ograniczają reakcję zapalną (6).Kwasy EPA i DHA mogą być korzystne w przypadku pacjentów, u których rozwija się nadmierna odpowiedź zapalna (1). Kwasy omega-3 wpływają na zrastanie ran oraz ograniczają ich infekcje (15).

L-arginina jest aminokwasem zużywanym w syntezie białek, niezbędnym w wielu procesach metabolicznych. Do jej niedoborów dochodzi często po dużych urazach (8) i kacheksji nowotworowej (9). Ma korzystny wpływ na gojenie się ran (10).Podaż L-argininy zwiększa tworzenie tlenku azotu, który bierze udział w procesie naprawy tkanek (10). L-arginina w połączeniu z innymi immunoskładnikami zmniejsza odsetek powikłań infekcyjnych i skraca długość pobytu w szpitalu, szczególnie u chorych po planowych zabiegach (1, 11). Jej wpływ na procesy gojenia się ran jest większy w połączeniu z kwasami omega-3 (15).

Dane naukowe wskazują również na immunomodulujące działanie beta-glukanów z drożdży (3).

Witaminy C i D oraz cynk odgrywają istotną rolę w procesie gojenia się ran (12-14). Wykazują one działanie wspomagające odpowiedź immunologiczną, mediowaną przez cytokiny, produkcję prostaglandyn, poprzez regulację czynników transkrypcyjnych, wrażliwych na procesy redox (1).

 

Pacjenci po zabiegach chirurgicznych należą do grupy osób narażonych na niedobór tiaminy (4,5).

 

Dla osób w stanach niedożywienia lub ryzyka niedożywienia:

W okresie okołooperacyjnym

Przed zabiegami

Po urazach

Wsparcie układu immunologicznego.

 

Składniki: maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), olej roślinny (rzepakowy), L-arginina, olej rybi (źródło kwasów omega-3), aromaty, sole potasowe kwasu ortofosforowego, sole magnezowe kwasu cytrynowego, węglan wapnia, kwas L-askorbinowy – witamina C, chlorek sodu, beta-1,3/1,6-glukan (z Saccharomyces cerevisiae), substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; diglicynian cynku, difosforan żelaza(III) (pirofosforan żelaza(III)), selenian(IV) sodu, octan DL-alfa-tokoferylu – witamina E, cholekalcyferol – witamina D, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, octan retinylu – witamina A, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, monoazotan tiaminy – tiamina, cyjanokobalamina – witamina B12, chlorowodorek pirydoksyny – witamina B6, filochinon (fitomenadion) – witamina K, ryboflawina, barwnik – E 150c, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.

Informacja o wartości odżywczej 1 porcja (78 g = 1,5 miarki)
rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu)
100 g
Wartość energetyczna 1265 kJ/ 300 kcal 1620 kJ/ 385 kcal

Tłuszcz

  w tym:

  kwasy tłuszczowe nasycone

  kwasy tłuszczowe wielonienasycone

      w tym kwasy tłuszczowe omega-3

          w tym:

          kwas eikozapentaenowy (EPA)

          kwas dokozaheksaenowy (DHA)

8,0 g

 

0 g

1,5 g

Nie mniej niż 435 mg

 

Nie mniej niż 255 mg

Nie mniej niż 180 mg

10 g

 

0 g

1,9 g

Nie mniej niż 558 mg

 

Nie mniej niż 327 mg

Nie mniej niż 230 mg

Węglowodany

  w tym cukry

39 g

4,3 g

50 g

5,5 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 18 g 23 g
Sól 0,15 g 0,19 g
Witamina A (μg-RE) 160 μg 205 μg
Witamina D 10 μg 12,8 μg
Witamina K 15 μg 19,2 μg
Witamina C 160 mg 205 mg
Tiamina 0,5 mg 0,64 mg
Ryboflawina 0,28 mg 0,36 mg
Witamina B6 0,28 mg 0,36 mg
Niacyna (mg NE) 3,2 mg 4,1 mg
Kwas foliowy 40 μg 51,3 μg
Witamina B12 0,5 μg 0,64 μg
Kwas pantotenowy 1,2 mg 1,5 mg
Biotyna 10 μg 12,8 μg
Witamina E (mg α-TE) 4 mg 5,1 mg
Sód 170 mg 218 mg
Chlorki 160 mg 205 mg
Potas 400 mg 513 mg
Wapń 160 mg 205 mg
Fosfor 140 mg 180 mg
Magnez 75 mg 96,2 mg
Żelazo 2,8 mg 3,6 mg
Cynk 5 mg 6,4 mg
Miedź 203 μg 38,5 μg
Jod 30 μg 38,5 μg
Selen 30 μg 38,5 μg
Mangan 0,4 mg 0,5 mg
Chrom 8 μg 10,3 μg
Molibden 10,5 μg 13,5 μg
Fluorki 0 mg 0 mg
Beta-1,3/1,6-glukan 100 mg 128 mg
L-arginina 4500 mg 5769 mg
Osmolarność 495* mOsm/l 



Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w celu wsparcia układu immunologicznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia w okresach okołooperacyjnych, przed zabiegami i po urazach, zwłaszcza u pacjentów chirurgicznych.



Opis

Materiał
tworzywo
Smak
kawowy