

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w osteoporozie, niedoborach witaminy D, w zaburzeniach wchłaniania wapnia i fosforu, w stanach obniżonej odporności przeznaczony dla osób dorosłych, w tym dla kobiet w ciąży.
Â
*Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania dziennie 20 μg witaminy D ze wszystkich źródeł.
Prawie 90% witaminy D w organizmie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Efektywność syntezy witaminy D w skórze zależy m.in. od szerokości geograficznej, zanieczyszczenia powietrza, ilości melaniny w skórze, powierzchni odsłoniętego ciała, stosowania filtrów ochronnych oraz wieku. W Europie Środkowej, najlepszy czas do syntezy skórnej panuje od kwietnia do września, w pozostałych miesiącach nie ma odpowiedniego nasłonecznienia na wystarczającą syntezę witaminy D w organizmie.**
**PÅ‚udowski et al.: Wytyczne suplementacji witamina D dla Europy Åšrodkowej- rekomendowane dawki witaminy D dla populacji zdrowej oraz dla grup ryzyka deficytu witaminy D. Endokrynologia Polska 2013; 64 (4), 319-327
Składniki otoczki: żelatyna wieprzowa, substancja utrzymująca wilgoć – glicerol.