Laktoferyna kapsułki 15 kaps.
Do postępowania dietetycznego w niedoborach odporności.
Laktoferyna to aktywne białko, naturalnie występujące w wielu płynach ustrojowych, w największym stężeniu występuje w ludzkiej siarze i mleku następującym tuż po niej.
Laktoferyna wykazuje szerokie działanie biologiczne w organizmie ludzkim. Najwięcej danych klinicznych dotyczy działania przeciwdrobnoustrojowego, co czyni laktoferynę istotnym składnikiem diety wpływającym na wspomaganie odporności.
Laktoferyna to białko serwatkowe, będące transferyną, która reguluje stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportuje je do tkanek.
Laktoferyna wołowa (bLF) wyróżnia się wysokim stopniem podobieństwa (69%) do laktoferyny ludzkiej.
Laktoferyna występuje w niewielkich ilościach w mlekach modyfikowanych, z tego powodu dieta niemowląt i dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym jest praktycznie pozbawiona tego składnika. Rozwiązaniem jest dostarczanie laktoferyny w postaci suplementu diety.
Laktoferyna wykazuje pozytywny wpływ na uszczelnianie nabłonka jelit, dodatkowo stymuluje rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej (bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium).
Laktoferyna zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową (poprzez m.in. stymulowanie wydzielania laktazy, enzymu rozkładającego laktozę).
Składniki:
1 kapsułka zawiera 100 mg laktoferyny.
Dawkowanie:
1-2 kapsułki.
Niemowlęta i małe dzieci: kapsułkę można otworzyć, a jej zawartość spożyć bezpośrednio lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Zawartość kapsułki nie należy rozpuszczać w płynach gorących ani gazowanych.
U dzieci powyżej 3 lat i osób dorosłych: kapsułkę należy połknąć i popić letnią wodą lub innym letnim płynem (mleko, sok, jogurt).
Skład:
substancja wypełniająca: maltodekstryna, laktoferyna, substancja glazurująca pochodzenia roślinnego (kapsułka): hydroksypropylometyloceluloza; substancje przeciwzbrylające: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; barwnik kapsułki: dwutlenek tytanu.
Zobacz także