Lakcid L proszek do sporządzania zawiesiny doustnej 10 saszetek
Wskazania do stosowania
- leczenie wspomagające w biegunkach wirusowych u dzieci,
- leczenie wspomagające w zaburzeniu czynnościowym jelit spowodowanym brakiem prawidłowej flory bakteryjnej,
- zapobieganie biegunkom podróżnych,
- zaburzenia jelitowe wywołane kuracją antybiotykową.
LAKCID® L
Lactobacillus rhamnosus
SKŁAD JAKOŚCIOWY I ILOŚCIOWY SUBSTANCJI CZYNNYCH
1 dawka (zawartość fiolki lub saszetki) zawiera:
pałeczki Lactobacillus rhamnosus12 mld CFU*
- szczep Lactobacillus rhamnosus 573L/1**
- szczep Lactobacillus rhamnosus 573L/2**
- szczep Lactobacillus rhamnosus 573L/3**
*CFU – jednostka formowania kolonii (ang. colony forming unit)
**szczepy występują w jednakowych proporcjach ilościowych
POSTAĆ FARMACEUTYCZNA
Proszek do sporządzania zawiesiny doustnej.
SZCZEGÓŁOWE DANE KLINICZNE
Wskazania do stosowania
- leczenie wspomagające w biegunkach wirusowych u dzieci,
- leczenie wspomagające w zaburzeniu czynnościowym jelit spowodowanym brakiem prawidłowej flory bakteryjnej,
- zapobieganie biegunkom podróżnych,
- zaburzenia jelitowe wywołane kuracją antybiotykową.
Dawkowanie i sposób podawania
Produkt podaje się doustnie.
Dawkowanie, o ile lekarz nie zaleci inaczej:
dzieci od 2 miesiąca życia – 1 dawka na dobę
dorośli – 2 dawki na dobę
Przeciwskazania
Nadwrażliwość na białko mleka krowiego
Specjalne ostrzeżenia i środki ostrożności dotyczące stosowania
Nie występują
Interakcje z innymi lekami i inne rodzaje interakcji
Nie stwierdzono.
Ciąża lub laktacja
Produkt może być stosowany u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów mechanicznych i obsługiwania urządzeń mechanicznych w ruchu
LAKCID® L nie ma wpływu na zdolność prowadzenia pojazdów mechanicznych i obsługiwania urządzeń mechanicznych w ruchu.
Działania niepożądane
Nie stwierdzono.
Przedawkowanie
Nie zgłoszono żadnego przypadku przedawkowania.
WŁAŚCIWOŚCI FARMAKOLOGICZNE
Grupa farmakoterapeutyczna: mikroorganizmy przeciwbiegunkowe; kod ATC: A07FA
Właściwości farmakodynamiczne
Szczepy Lactobacillus rhamnosus obecne w produkcie leczniczym LAKCID® L, podobnie jak inne bakterie kwasu mlekowego kolonizują śluzówkę jelit i normalizują mikroflorę przewodu pokarmowego. Wykazują silną adherencję do ludzkich komórek jelitowych.
Wyniki przeprowadzonych badań potwierdziły, że szczepy te przeżywają w środowisku soku żołądkowego i są oporne na działanie soli kwasów żółciowych, co umożliwia im adaptację i przeżywalność w przewodzie pokarmowym.
Konkurując o substraty i miejsce kolonizacji na śluzówce jelita oraz produkując kwas mlekowy w wyniku beztlenowego rozkładu cukrów wytwarzają niekorzystne warunki do rozwoju większości chorobotwórczych mikroorganizmów.
Szczepy te posiadają naturalną oporność na: kotrimoksazol, metronidazol, wankomycynę.
Właściwości farmakokinetyczne
Nie dotyczy.
Przedkliniczne dane o bezpieczeństwie
W badaniach na zwierzętach laboratoryjnych (świnkach morskich i białych myszach) stwierdzono, że
LAKCID® L jest nietoksyczny.
SZCZEGÓŁOWE DANE FARMACEUTYCZNE
Wykaz substancji pomocniczych
Mleko odtłuszczone
Sacharoza
Niezgodności farmaceutyczne
Nie dotyczy.
Okres ważności
12 miesięcy. Po rozpuszczeniu zużyć natychmiast.
Specjalne środki ostrożności przy przechowywaniu
Przechowywać w temperaturze 2ºC - 8ºC (w lodówce). Chronić od światła. Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci.
W obowiązującym okresie ważności produkt może być przechowywany przez 1 miesiąc w temperaturze 150C - 250C.
Rodzaj i zawartość pojemnika:
10 saszetek z proszkiem po 1 dawce
10 fiolek z proszkiem po 1 dawce
Fiolki ze szkła o pojemności 3 ml zamknięte gumowym korkiem i metalowym kapslem w tekturowym pudełku.
Saszetki z laminatu trójwarstwowego (PET/AL/PE) w tekturowym pudełku.
Instrukcja dotycząca przygotowania produktu leczniczego do stosowania i usuwania jego pozostałości
Bezpośrednio przed użyciem zdjąć z fiolki kapsel i wyjąć gumowy korek. Dodać do fiolki niewielką ilość przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody lub mleka, dokładnie wymieszać. Zawartość fiolki wylać na łyżeczkę.
Bezpośrednio przed użyciem saszetkę rozerwać w miejscu nacięcia. Zawartość saszetki rozpuścić w ok. 1/8 szklanki przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody lub mleka, dokładnie wymieszać. Uzyskana zawiesina o zabarwieniu od jasno do ciemnobeżowego jest homogenna, bez widocznych zanieczyszczeń mechanicznych .
Stosować doustnie.
Zobacz także