Ahista Dla sprawnego trawienia i przy nietolerancji histaminy 210g
Ahista to produkt zawierający składniki dla sprawnego trawienia oraz hamowania niekorzystnego działania histaminy (więcej o histaminie pod opisem produktu). Przeznaczony jest dla osób, które chcą wspomóc procesy trawienia oraz zadbać o błonę śluzową jelit. Polecany szczególnie przy nietolerancji histaminy.
Kompleks składników odżywczych dla błony śluzowej jelit z ekstraktami roślinnymi, diatomitową ziemią okrzemkową i minerałami
Z witaminą B6 i miedzią dla tworzenia diaminooksydazy (DAO), enzymu rozkładającego (neutralizującego) histaminę
Ahista to produkt zawierający składniki dla sprawnego trawienia oraz hamowania niekorzystnego działania histaminy (więcej o histaminie pod opisem produktu). Przeznaczony jest dla osób, które chcą wspomóc procesy trawienia oraz zadbać o błonę śluzową jelit. Polecany szczególnie przy nietolerancji histaminy.
Ahista ma przyjemny smak. Zawiera wiele ekstraktów roślinnych, m.in.: z kadzidła, pączków drzewa miodowego, imbiru oraz kurkumy. Jest bogaty w lecytynę oraz kwercetynę. Składniki te odżywiają błonę jelit, która jest największą błoną śluzową ciała – ma powierzchnię ok. 400 m2.
Witamina B6 i miedź wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz biorą udział w tworzeniu diaminooksydazy (DAO), enzymu rozkładającego histaminę.
Diatomitowa ziemia okrzemkowa z prehistorycznych okrzemek o najwyższym stopniu czystości jest mikronizowana w specjalnym procesie. To bardzo zwiększa porowatość okrzemek, a przez to bioaktywność. Zawiera ona amorficzny krzem, który jest szczególnie dobrze tolerowany i nie drażni błon śluzowych.
Witamina B2 i biotyna wspomagają utrzymanie normalnych błon śluzowych.
Ekstrakt z czerwonych alg Lithotamnium calcareum jest szczególnie bogaty w naturalny wapń o wysokiej biodostępności.
Wapń wspiera m.in. prawidłowe działanie enzymów trawiennych.
Węglan magnezu łączy się w wodzie z kwasem askorbinowym (witamina C), tworząc aktywny askorbinian magnezu. Magnez jest niezbędny do działania ponad 300 enzymów.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 2-3 razy dziennie płaska miarka (w opakowaniu) wymieszana w szklance wody lub soku. Spożywać z posiłkiem.
Składniki: diatomit (ziemia okrzemkowa, mikronizowany, 50%), algi Lithothamnium calcareum bogate w wapń (13%), węglan magnezu (10%), regulator kwasowości – kwas askorbinowy (8%), lecytyna słonecznikowa (6%), ekstrakt z kadzidła Boswellia serrata (4%), kwercetyna (4%), proszek z korzenia imbiru Zingiber officinale, proszek z korzenia kurkumy Curcuma longa, glukonian cynku, ryboflawina (witamina B2), glukonian miedzi, chlorowodorek pirydoksyny (B6), biotyna.
Może zawierać śladowe ilości orzechów.
Produkt wegański, nie zawiera glutenu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.
Co to jest histamina?
To ważny hormon biorący udział m.in.: w gojeniu ran, wydzielaniu soku żołądkowego, regulacji napięcia mięśni gładkich, współdziałaniu z innymi hormonami. Odpowiada też za powstawanie objawów reakcji alergicznych.
Histamina występuje też w żywności, gdzie powstaje pod wpływem działania bakterii. Taka histamina jest szkodliwa i może powodować reakcje zapalne, uczuleniowe, a nawet zatrucia. Jest jej dużo w rybach, owocach morza, peklowanym mięsie, różnych alkoholach, kiszonkach, serach dojrzewających. Bardzo dużo histaminy jest w pokarmach nieświeżych – w rybie świeżej prawie jej nie ma, w nieświeżej jest jej aż ok. 1300 mg/kg (żywność powinna zawierać mniej niż 200 mg histaminy na kg produktu). Owoce cytrusowe także mogą powodować wyzwalanie histaminy zgromadzonej w organizmie.
Histamina z pokarmu jest unieszkodliwiana w jelitach przez enzym diaminooksydazy (DAO). U niektórych osób mechanizm ten działa słabo lub w ogóle, co powoduje różne reakcje po spożyciu pokarmu z histaminą, np.: swędzenie lub zaczerwienienie skóry (najczęściej twarzy i szyi), objawy astmatyczne (skurcz mięśni gładkich oskrzeli, zwiększone wydzielanie śluzu), kichanie, katar, zaczerwienienie, świąd i obrzęk oczu, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki i podrażnienia błony śluzowej jelita cienkiego. Po spożyciu pokarmu z ilością histaminy powyżej 200 mg/kg, u osób z nietolerancją, mogą wystąpić:zaburzenia oddychania, spadek ciśnienia krwi, a nawet stan zagrażający życiu.
Często nietolerancja histaminy mylona jest z alergią pokarmową. Jeżeli testy alergiczne są ujemne, a objawy uczuleniowe nadal występują, wskazuje to na nietolerancję histaminy.