Axobrex tabletki 30 tabl.
AXOBREX - suplement diety.
AXOBREX - suplement diety.
Składniki
substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza), cytykolina (sól wewnętrzna cytydyno 5’-pirofosforanu choliny, 5’-(trójwodoro difosforano) P’-[2-(trimetyloamonio)etylo] estru cytydyny), stabilizator (poliwinylopolipirolidon), substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe kwasów tłuszczowych, talk, dwutlenek krzemu).
Składnik | 1 tabletka | 2 tabletki |
cytokolina | 250 mg | 500 mg |
1 tabletka AXOBREX zawiera 250 mg cytykoliny w postaci soli wewnętrznej.
Właściwości składników
AXOBREX zawiera 250 mg cytykoliny w postaci soli wewnętrznej.
AXOBREX zawiera cytykolinę – związek składający się z zasady azotowej – cytozyny oraz rybozy, pirofosforanu i choliny. Zasady azotowe to podstawowe składniki strukturalne kwasów nukleinowych (DNA i RNA), które odgrywają znaczącą rolę w biosyntezie białek oraz przechowywaniu i przekazywaniu informacji w komórce. Po spożyciu cytykolina rozkłada się na cholinę i cytydynę, substancje naturalnie występujące w organizmie, które ulegają dalszym przemianom i uczestniczą w różnych szlakach metabolicznych m.in. w układzie nerwowym, w tym w mózgu.
Zalecane dzienne spożycie
Dorośli: 1 tabletka 1 - 2 razy dziennie podczas posiłku.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
Nie zaleca się stosowania suplementu łącznie z lekami zawierającymi centrofenoksynę. Cytykolina wchodzi w interakcje z niektórymi lekami, zwiększa działanie leków L-Dopa. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci.
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
- Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Chronić od światła i wilgoci.
- Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Bezpieczeństwo:
w dniu 10 października 2013 r Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął opinię naukową w sprawie cytykoliny, jako nowego składnika żywności, stwierdzając, że jest ona bezpieczna w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania.