Herbamedicus Balsam szwajcarski cynamonowy na cellulit elastyczność skóry 250ml
Balsam cynamonowy jest unikalnym preparatem masażowym, który pomaga zwalczać oznaki cellulitu.
Olejek cynamonowy powoduje lokalne rozgrzanie i ukrwienie tkanki, przez co poprawia przemianę materii i wspomaga rozkład komórek tłuszczowych. Używa się go zwłaszcza w miejscach występowania „pomarańczowej skórki“. Dzięki masażowi dochodzi do zwiększenia elastyczności, wyrównania drobnych blizn i wygładzania naskórka. Po masażu zaleca się przećwiczyć wskazane partie, przez co spotęguje się działanie olejku cynamonowego i przyspieszy likwidacja komórek tłuszczowych. Olejek cynamonowy działa także dezynfekcyjnie i tłumi ból. Aromat cynamonu działa afrodyzjakalnie.
Regeneruje tkanki
Podnosi elastyczność i wytrzymałość naskórka
Ułatwia wydzielanie toksyn z dotkniętych partii
Sposób używania:
Aplikować w miejscach występowania „pomarańczowej skórki“ 2 – 5 razy dziennie. Po naniesieniu na dotknięte miejsca (uda, boki, pośladki, brzuch, ramiona) intensywnie wmasować. W celu podniesienia skuteczności kuracji dotknięte partie ciała często masować ugniatając i ćwiczyć. Należy zwiększyć dzienne spożycie płynów (woda zwykła i mineralna). Preparat wykazuje silny efekt rozgrzewający.
Uwaga:
Oryginalna receptura Stosować zewnętrznie. Zapobiec przedostaniu się do oczu, na śluzówki i skaleczoną skórę. Przechowywać w suchym miejscu i przy temperaturze pokojowej. Niewskazany do stosowania u dzieci do lat 3. Nie narażać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Cynamon jest stosunkowo często występującym alergenem, przed masywnym zastosowaniem preparatu zalecamy zatem najpierw przeprowadzenie testu wrażliwości skóry. Lekkie podrażnienie i zaczerwienienie naskórka jest jednak przejawem intensywnego ukrwienia, co dla efektu końcowego jest pożądane. W razie nietolerancji skórnej konieczne jest przerwanie aplikacji, a przy nieustępujących problemach trzeba zwrócić się do lekarza.
Cynamonowiec cejloński
(Cinnamomum zeylanicum)
jest drzewem stale zielonym o wysokości 8 – 10 m z rodziny wawrzynowatych pochodzącym ze Sri Lanki. Używa się korę cynamonowca, która zawiera olejek z eugenolem, felandrenem, tymolem, śluzem i garbnikami. Cynamon cejloński jest uważany za najbardziej szlachetny. Jest mocno aromatyczny. Kora po wysuszeniu tworzy charakterystyczne, cienkie zwoje, brzegi zwijają się do środka, powstają więc swego rodzaju podwójne ruloniki.
„Wzmianki o cynamonowcu pochodzą z Chin już sprzed 4000 lat przed n. e. Jako środek leczniczy i dodatek aromatyczny używali go starożytni Egipcjanie. Także w starożytnej Grecji cynamon był znany i Grecy przypisywali jego działaniu leczniczemu duże znaczenie, nie wiedzieli jednak, skąd pochodzi. Nawet sam Arystoteles sądził, że z nieznanych krajów przynoszą go ogromne ptaki, u których z gniazd wykradają go z narażeniem życia odważni Arabowie. Dopiero jego uczeń Aleksander Macedoński poznał cynamonowiec podczas wyprawy wojennej do Indii.
Cynamon był rzadki i drogi, dlatego o niego toczono wiele walk. Na zachodzie wcześniej był znany tylko cynamon chiński. Od XVI wieku dzięki podróżom odkrywczym zaczęto przywozić także cejloński. W r. 1580 Cejlon opanowali Portugalczycy, którzy twardo uciskali miejscową ludność, aby zapewnić Europie dostatek cynamonu. Od r. 1632 na Cejlonie coraz bardziej zaczynają dominować Holendrzy, którzy z powodzeniem wprowadzali monopol na cejloński cynamon. Później jego uprawę przenieśli także do Indonezji, która do dnia dzisiejszego jest jednym z największych jego producentów.