Omega 3 , 6 , 9
Omega-3 wpływają korzystnie na prawidłową pracę układu nerwowego. Są istotnym składnikiem budulcowym komórek nerwowych i białej masy mózgu, uczestniczą w procesie mielinizacji włókien nerwowych. Kwasy omega-3 stanowią istotny element profilaktyki chorób serca i układu krwionośnego. Dieta bogata w nie obniża ryzyko chorób układu krążenia. Kwasy te wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu poprzez hamowanie syntezy lipoprotein o niskiej gęstości i trójglicerydów w wątrobie. Wykazują zdolność hamowania agregacji płytek krwi dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zakrzepów naczyniowych. Wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Omega-6 stanowią ważny budulec strukturalny błon komórkowych odpowiadając za ich prawidłową budowę i czynności. Wraz z pozostałymi nienasyconymi kwasami z rodziny omega-3 i -9 regulują ich przepuszczalność, transport metabolitów oraz przekazywanie sygnałów między komórkami. Kwasy omega-6 wpływają korzystnie na prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci. Biorą udział w powstawaniu niezbędnych elementów skóry – ceramidów będących naturalnym składnikiem "spoiwa" wypełniającego przestrzenie pomiędzy komórkami, zapewniającego jej elastyczność i tworzenie warstwy rogowej naskórka. Są istotnym składnikiem sebum, poprawiają barierę lipidową naskórka, chroniąc skórę przed utratą wody.
Omega 9 - kwasy te są głównym składnikiem oliwy z oliwek. Stanowią podstawowy element korzystnej dla naszego serca diety śródziemnomorskiej i wraz z NNKT odgrywają istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”) podwyższając jednocześnie poziom frakcji HDL (tzw. .dobry cholesterol.), nie wpływając przy tym na poziom trójglicerydów (TG)