Propolis
Propolis zwany inaczej kitem pszczelim to produkt o charakterystycznym zapachu i smaku. Jego zabarwienie - od szarego, poprzez brunatne nawet do czarnego, zależy od składu chemicznego. Jest to produkt pszczeli służący do zabezpieczenia wlotu ula przed wtargnięciem drobnoustrojów zagrażających zdrowiu i życiu rodziny. W propolisie wykryto kilkaset różnorodnych związków chemicznych: flawonoidy, kwasy aromatyczne, estry, alkohole, aldehydy, kumaryny, terpeny, sterole, kwasy tłuszczowe, mikroelementy.
Lecznicze działanie propolisu jest efektem synergistycznym zawartych w nim związków chemicznych. Propolis ma zdolność niszczenia, blokowania bakterii, grzybów chorobotwórczych, wirusów i pierwotniaków. Właściwości farmakologiczne propolisu umożliwiają miejscowe znieczulenie, regulację ciśnienia, wzmocnienie wydzielania żółci, odtruwanie wątroby, leczenie wrzodów, ran.