Olej z lnianki 250 ml
Olej z lnianki, uzyskiwany jest z nasion lnicznika siewnego metodą tłoczenia na zimno. Ze względu na swój wyrazisty smak polecany jest jako dodatek do surówek, sałatek, pieczywa oraz przygotowywanych na zimno potraw mięsnych i rybnych.
Olej z lnianki, uzyskiwany jest z nasion lnicznika siewnego metodą tłoczenia na zimno. Ze względu na swój wyrazisty smak polecany jest jako dodatek do surówek, sałatek, pieczywa oraz przygotowywanych na zimno potraw mięsnych i rybnych.
Olej z lnianki charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, które należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki:
olej z nasion lnicznika siewnego – lnianki tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Wartość odżywcza 100 ml: |
|
Wartość energetyczna (energia) |
3404 kJ/828 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
92 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
9,4 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
33,4 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
49,2 g |
Węglowodany, w tym: |
0 g |
Cukry |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0 g |
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 29,8 g
Omega-6 (kwas linolowy) 16,9 g
Uwagi:
Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia:
Polska.
Zobacz także