Olej z wiesiołka 250 ml
  • Olej z wiesiołka 250 ml

Olej z wiesiołka 250 ml

47,00 zł
Brutto

Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno.

Ilość
Obecnie brak na stanie

Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno.

Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6.

Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka.

Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

 

Składniki:

olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

 

 

Wartość odżywcza 100 ml:  

Wartość energetyczna (energia)

3418 kJ/831 kcal

Tłuszcz, w tym:

92,4 g

kwasy tłuszczowe nasycone

7,5 g

kwasy tłuszczowe jednonienasycone

8,9 g

kwasy tłuszczowe wielonienasycone

76,0 g

Węglowodany, w tym:

0 g

cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

kwas linolowy (omega-6) 68,4 g

kwas gamma-linolenowy (omega-6) 7,2 g

kwas oleinowy (omega-9) 7,8 g

 

Uwagi:

Może wytrącić się naturalny osad.

 

Kraj pochodzenia:

Polska.

 



 



Opis

Typ opakowania
butelka
Wiek
powyżej 12 roku życia
Materiał
szklane

Zobacz także