Olej z wiesiołka 250 ml
Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno.
Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno.
Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6.
Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka.
Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki:
olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Wartość odżywcza 100 ml: | |
Wartość energetyczna (energia) |
3418 kJ/831 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
92,4 g |
kwasy tłuszczowe nasycone |
7,5 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
8,9 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
76,0 g |
Węglowodany, w tym: |
0 g |
cukry |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0 g |
kwas linolowy (omega-6) 68,4 g
kwas gamma-linolenowy (omega-6) 7,2 g
kwas oleinowy (omega-9) 7,8 g
Uwagi:
Może wytrącić się naturalny osad.
Kraj pochodzenia:
Polska.
Zobacz także