Glukoza proszek smak cytrynowo-miętowy 75 g
Do postępowania dietetycznego w celu wykonania doustnego testu tolerancji glukozy (krzywej cukrowej), w stanach niedoboru węglowodanów, w stanach wyczerpania, np. po długotrwałym wysiłku fizycznym, w stanach hipoglikemii u pacjentów z rozpoznaną cukrzycą (np. przy przedawkowaniu insuliny).
Do postępowania dietetycznego w celu wykonania doustnego testu tolerancji glukozy (krzywej cukrowej), w stanach niedoboru węglowodanów, w stanach wyczerpania, np. po długotrwałym wysiłku fizycznym, w stanach hipoglikemii u pacjentów z rozpoznaną cukrzycą (np. przy przedawkowaniu insuliny).
Składniki:
1 opakowanie zawiera 75 g glukozy.
100 g produktu | 1 opakowanie 75 g | |
Energia (kJ/kcal) | 1547 / 364 |
1160 / 273 |
Tłuszcze (g) | 0,00 | 0,00 |
Węglowodany (g) | 91,00 | 68,3 |
w tym cukry | 91,00 | 68,3 |
Białko (g) | 0,00 | 0,00 |
Sól (g) | 0,00 | 0,00 |
Sposób użycia:
- Doustny test tolerancji glukozy: po wykonaniu oznaczenia glukozy we krwi na czczo, 75 g glukozy (zawartość całego opakowania) rozpuścić w szklance wody (200 – 300 ml), roztwór wypić w ciągu 3-5 minut. Następne oznaczenie glukozy wykonuje się po 120 minutach.
- W stanach wyczerpania, po wysiłku: można przyjąć łyżeczkę do kilku łyżeczek glukozy (5g – 20g).
- W przypadku wystąpienia objawów obniżenia się poziomu cukru grożącego hipoglikemią – należy jak najszybciej przyjąć 10 – 20 g glukozy. 10 – 20 g glukozy powoduje wzrost glikemii po około 10 – 20 minutach. Aby uniknąć wystąpienia ponownego incydentu hipoglikemii, należy spożyć węglowodany złożone, a pomiar glikemii powtórzyć po 60 minutach. U chorych leczonych metodą intensywnej insulinoterapii, z zastosowaniem analogów insuliny lub podczas leczenia za pomocą osobistej pompy insulinowej, w przypadku hipoglikemii należy przyjąć 15 g glukozy doustnie i skontrolować glikemię po 15 minutach. Jeśli nadal utrzymuje się niska wartość glikemii, to należy powtórzyć podanie glukozy i skontrolować stężenie glukozy po kolejnych 15 minutach (reguła 15/15).
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu.
Zespół złego wchłaniania glukozy-galaktozy.
Skład:
Glukoza, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, naturalny aromat miętowy.
Zobacz także