NucleVital Q10COMPLEX kapsułki 60 kaps.
  • NucleVital Q10COMPLEX kapsułki 60 kaps.

NucleVital Q10COMPLEX kapsułki 60 kaps.

129,50 zł
Brutto

NucleVital®Q10COMPLEX - to opatentowana i genetycznie przebadana u ludzi, kompozycja naturalnych lipidowych substancji budulcowych (głównie karatenoidów) niezbędnych do genetycznej i fizjologicznej, czyli właściwej i pełnej, budowy i funkcjonowania: systemu antyoksydacyjnego i energetycznego (ochrony DNA), mózgu i oczu, skóry,serca i mięśni. 

Ilość
Obecnie brak na stanie

NucleVital®Q10COMPLEX - to opatentowana i genetycznie przebadana u ludzi, kompozycja naturalnych lipidowych substancji budulcowych (głównie karatenoidów) niezbędnych do genetycznej i fizjologicznej, czyli właściwej i pełnej, budowy i funkcjonowania: systemu antyoksydacyjnego i energetycznego (ochrony DNA), mózgu i oczu, skóry, serca i mięśni. 

 

Skład:

2 kapsułki NucleVital®Q10COMPLEX zawierają  Źródło pochodzenia Inne źródła
koenzym Q10 100 mg fermentacja drożdży serca wieprzowe 11,8 mg/100g, sardynka 6,4mg/100g
astaksantyna 5 mg algi Haematococcus pluvialis algi Haematococcus pluvialis 3800mg /100g suchej masy, łosoś pacyficzny - 40mg/100g
luteina 10 mg kwiat aksamitki szpinak gotowany 20,4mg/100g, jarmuż 40mg/100g,
zeaksantyna 2 mg kwiat aksamitki szpinak gotowany 20,4mg/100g, jarmuż 40mg/100g,
likopen 15 mg owoce pomidora koncentrat pomidorowy (29,3mg/100g)
witamina C 100 mg - 125% RWS** owoce aceroli owoce aceroli świeże (1677mg/100g)
witamina A (retinol) 216 µg - 27% RWS olej z wątroby dorszy alaskańskich olej z dorsza (30 mg/100g), wątroba indyka (22mg/100g)
witamina D3
(cholekalcyferol)
25 µg (1000 IU) - 500% RWS lanolina owcza śledź Atlantycki (1628IU/100g), sardynka (480IU/100g)
selen
(L-selenometionina)
110 µg - 200% RWS czosnek tuńczyk w puszczce (100g) - 80µg, makrela (100g) - 73,4µg
WKT* EPA + DHA omega-3 240 mg olej z wątroby dorszy alaskańskich oleje rybie (śledź, łosoś, sardynka dorsz: 11–21g/100g), kawior czerwony i czarny (6,5g/100g)

* WKT – wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ** RWS – referencyjna wartość spożycia, *** D.B.N.R. - Dział Badań, Nauki i Rozwoju

 

Działanie:

Kwasy tłuszczowe EPA+DHA grupy omega-3 wbudowywane są we wszystkie komórki organizmu, a także struktury lipidowe, takie jak lipoproteiny. Zastępując w nich miejsce kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych omega-,6 ograniczają produkcję substancji prozapalnych.

Zwiększana jest za to produkcja związków przeciwzapalnych, takich jak rezolwiny i protektyny. Wbudowując kwasy tłuszczowe EPA+DHA omega-3 w struktury blaszki miażdżycowej organizm ogranicza w niej nasilenie procesów zapalnych, co może prowadzić do jej zaniku, zmniejszenia rozmiaru i, w konsekwencji, udrażniania światła naczyń krwionośnych. Hamowana jest również nadmierna krzepliwość krwi.

Każda komórka organizmu człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje ogromnych pokładów energii. Koenzym Q10 (ubichinol) jest kluczowym elementem łańcucha oddechowego, w którym powstaje ATP. Energia wytworzona w tym procesie jest następnie wykorzystywana przez organizm do wszystkich procesów metabolicznych.

Ubichinol jest także niezbędnym elementem obrony antyoksydacyjnej, w jego obecności organizm uruchamia procesy ochronne, zapobiegające m.in. utlenianiu lipidów czy DNA. Dzięki temu utrzymywana jest prawidłowa struktura cholesterolu LDL, który w formie nieutlenionej jest zdecydowanie mniej miażdżycogenny.

Koenzym Q10 jest przez organizm włączany również w procesy stabilizacji błon komórkowych, dzięki czemu kontrolowana jest m.in. aktywność pompy sodowo-potasowej w mięśniu sercowym, co warunkuje jego prawidłową i fizjologiczną pracę. Co więcej, w obecności ubichinolu dochodzi do regulacji w zakresie uwalniania tlenku azotu o działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne i utrzymania prawidłowej lepkości krwi. Biorąc pod uwagę mnogość procesów, w których wykorzystywany jest koenzym Q10 dostarczanie go w odpowiednich ilościach skutkuje odzyskaniem przez organizm dużej wytrzymałości na stres i przemęczenie, zachowaniem zdrowego serca dobrej kondycji.

Naturalna astaksantyna pochodząca z alg morskich jest zawsze połączona z kwasami tłuszczowymi, co umożliwia jej swobodne wbudowywanie w warstwy lipidowe błon komórkowych oraz przenikanie przez barierę krew-mózg. Dzięki łatwej przyswajalności organizm skutecznie wykorzystuje ją do usuwania wolnych rodników, stanowiących potencjalne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.

Niezwykle ważne jest wykorzystanie astaksantyny do ochrony mięśni. Po pierwsze, dzięki jej działaniu antyoksydacyjnemu, komórki mięśniowe są chronione przed nadmiernym utlenieniem, szczególnie w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego. Po drugie w obecności astaksantyny uruchamiane są procesy prowadzące do zwiększania siły mięśniowej i szybszej ich regeneracji.

Astaksantyna przenika do mózgu, gdzie włączana jest w procesy ochrony neuronów przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Co więcej, w jej obecności organizm pobudza komórki nerwowe do produkcji białka odpowiedzialnego za odbudowę połączeń międzykomórkowych (BDNF, ang. brain-derived neurotrophic factor). Niezwykle ważna jest również w kontekście zdrowia oczu – poprzez uruchomienie ochronnych procesów organizmu, astaksantyna zapobiega rozwojowi jaskry, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Luteina i zeaksantyna są przez organizm wykorzystywane przede wszystkim do ochrony narządu wzroku. Po spożyciu gromadzone są w najważniejszych strukturach oka: plamce żółtej siatkówki i soczewce. Obie substancje charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki czemu w ich obecności organizm uruchamia szereg procesów chroniących struktury komórkowe przed potencjalnie szkodliwymi procesami uszkodzenia przez wolne rodniki. Co więcej, służą do wytworzenia przez organizm pewnego rodzaju filtra, zapobiegającego uszkodzeniom oka przez zbyt wysoką dawkę promieniowania widzialnego i UV.

Luteina i zeaksantyna są przez organizm wbudowywane w głębokie warstwy skóry, gdzie zapobiegają utracie wody i zwiększają nawilżenie skóry.

Całkowicie naturalna forma witaminy C wchłaniana jest przez organizm do wnętrza komórki, gdzie jest wykorzystywana w procesach antyoksydacyjnych, chroniących błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami ze strony wolnych rodników tlenowych. Organizm wykorzystuje ją również w procesach produkcji neurotransmiterów i kolagenu.

Likopen, podobnie jak witamina C, zmiata wolne rodniki i chroni najważniejsze struktury komórek, w tym DNA, przed ich niszczycielskim atakiem.

Dodatkowo razem z astaksantyną kumulowane są w skórze, gdzie tworzą naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroniący skórę przed niekorzystnym wpływem promieni UV.

Selen, dostając się do komórki, wykorzystywany jest do budowy białka enzymatycznego, które chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Jego synergistyczne działanie z koenzymem Q10 organizm człowieka wykorzystuje do opóźniania procesów starzenia i przyspieszania regeneracji komórek.

Witamina D3 wraz z kwasami tłuszczowymi EPA + DHA omega-3 jest wykorzystywana do spowalniania procesów skracania się telomerów w komórkach, dzięki czemu wydłuża się ich żywotność.

Dzięki selenowi, aktywującemu geny młodości SIRT, zmniejszana jest ponadto szybkość procesów starzenia się komórek.

W obecności witaminy D3 zmienia się ekspresja genów prawie wszystkich komórek organizmu. W ten sposób regulowane jest, m.in. wchłanianie wapnia i fosforanów, co prowadzi do budowy zdrowych, silnych i wytrzymałych kości.

Aktywowane są również geny odpowiedzialne za prawidłowe działanie komórek odpornościowych. Dzięki witaminie D3 komórki obronne organizmu skuteczniej rozpoznają i unieszkodliwiają wnikające do organizmu drobnoustroje.

Wyniki badań klinicznych pokazują ponadto, że witamina D3 wykorzystywana jest przez organizm do produkcji katelicydyn – naturalnych białek o działaniu podobnym do antybiotyków.

Dzięki wszystkim tym procesom właściwy poziom witaminy D3 zapewnia organizmowi sprawne działanie mechanizmów wrodzonej i nabytej odporności organizmu.

 

Dawkowanie:

Doustnie. Dorośli od 2 kapsułek na dobę. Zaleca się przyjmowanie kapsułki pół godziny przed lub co najmniej godzinę po posiłku, tak aby zapewnić najlepsze wchłanianie substancji aktywnych.















Opis

Typ opakowania
blister
Wiek
powyżej 18 roku życia

Zobacz także