Omega 3 , 6 , 9

Omega-3 wpływają korzystnie na prawidłową pracę układu nerwowego. Są istotnym składnikiem budulcowym komórek nerwowych i białej masy mózgu, uczestniczą w procesie mielinizacji włókien nerwowych. Kwasy omega-3 stanowią istotny element profilaktyki chorób serca i układu krwionośnego. Dieta bogata w nie obniża ryzyko chorób układu krążenia. Kwasy te wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu poprzez hamowanie syntezy lipoprotein o niskiej gęstości i trójglicerydów w wątrobie. Wykazują zdolność hamowania agregacji płytek krwi dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zakrzepów naczyniowych. Wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Omega-6 stanowią ważny budulec strukturalny błon komórkowych odpowiadając za ich prawidłową budowę i czynności. Wraz z pozostałymi nienasyconymi kwasami z rodziny omega-3 i -9 regulują ich przepuszczalność, transport metabolitów oraz przekazywanie sygnałów między komórkami. Kwasy omega-6 wpływają korzystnie na prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci. Biorą udział w powstawaniu niezbędnych elementów skóry – ceramidów będących naturalnym składnikiem "spoiwa" wypełniającego przestrzenie pomiędzy komórkami, zapewniającego jej elastyczność i tworzenie warstwy rogowej naskórka. Są istotnym składnikiem sebum, poprawiają barierę lipidową naskórka, chroniąc skórę przed utratą wody. Omega 9 - kwasy te są głównym składnikiem oliwy z oliwek. Stanowią podstawowy element korzystnej dla naszego serca diety śródziemnomorskiej i wraz z NNKT odgrywają istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”) podwyższając jednocześnie poziom frakcji HDL (tzw. .dobry cholesterol.), nie wpływając przy tym na poziom trójglicerydów (TG)

Jest 277 produktów.

Pokazano 1-9 z 277 pozycji

Aktywne filtry